Ρήξη τένοντα υπερακανθίου

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του ώμου είναι η ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου, ενός πολύ σημαντικού τένοντα που αποτελεί μέρος του στροφικού πετάλου του ώμου (rotator cuff).

Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι μία πολύ σημαντική δομή του σώματος που απαρτίζεται από μυς και τένοντες που αγκαλιάζουν την κεφαλή του βραχιονίου και την κρατούν στη θέση της στην άρθρωση του ώμου. Χάρη στους μυς του στροφικού πετάλου μπορούμε να γυρίσουμε το χέρι μας προς τα έξω(έξω στροφή), προς τα μέσα (έσω στροφή) καθώς επίσης  να σηκώσουμε το χέρι μας μακριά από τον κορμό μας (απαγωγή). Ο τένοντας του υπερακανθίου συμμετέχει σε αμέτρητες καθημερινές κινήσεις όπως το χτένισμα των μαλλιών, το λούσιμο, το άνοιγμα ενός ντουλαπιού και φυσικά σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως τένις και μπάσκετ.

Άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η αδυναμία του ώμου και η δυσκολία να σηκώσουμε το χέρι, ιδιαίτερα πάνω από το επίπεδο του ώμου. Αυτό κάνει απλές, καθημερινές κινήσεις δύσκολες ενώ μας εμποδίζει από το να ασχοληθούμε με τα αγαπημένα μας σπορ.

Αν μια ρήξη του στροφικού πετάλου αφεθεί χωρίς θεραπεία τότε μπορεί να προχωρήσει σε αυτό που ονομάζεται αρθροπάθεια στροφικού πετάλου του ώμου, μια αρκετά επώδυνη κατάσταση με σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας του ώμου. Η ρήξη του υπερακανθίου μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό (πχ πτώση) ή να είναι εκφυλιστικού τύπου, δηλαδή να συμβεί σιγά σιγά με τα χρόνια. Η δεύτερη είναι συχνότερη και εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Περισσότερο κινδυνεύουν άνθρωποι που εργάζονται με τα χέρια τους και ειδικά αν κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι όπως ελαιοχρωματιστές, μαραγκοί αλλά και όσοι ασχολούνται με το τένις ή την ιστιοπλοΐα.

Συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα της ρήξης του υπερακανθίου είναι ο πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή του ώμου. Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλει από απλή ενόχληση έως πολύ έντονος πόνος που χρειάζεται ισχυρά παυσίπονα για να υποχωρήσει. Λόγω του ότι οι κινήσεις είναι επώδυνες, περιορίζεται σημαντικά η κινητικότητα του ώμου. Επίσης συχνά ο ασθενής δεν μπορεί να ξαπλώσει πάνω στον ώμο που πονάει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου του.

Μια ρήξη υπερακανθίου μπορεί να είναι μερική ή πλήρης. Η διάγνωσή της ξεκινάει από το ορθοπεδικό ιατρείο με την κλινική εξέταση όπου ο έμπειρος ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα τεστ για τη ρήξη του υπερακανθίου. Η διάγνωση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιβεβαιώνεται ακτινολογικά με υπέρηχο ώμου ή/και μαγνητική τομογραφία ώμου. Τέλος καλό είναι να γίνεται και μια απλή ακτινογραφία της άρθρωσης του ώμου προκειμένου να έχουμε την πλήρη εικόνα.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου χωρίς πόνο ή ενόχληση για τον ασθενή. Αναλόγως του τύπου και του μεγέθους της ρήξης καθώς επίσης και των προσωπικών χαρακτηριστικών του κάθε ασθενούς (ηλικία, γενική υγεία, δραστηριότητες) η αντιμετώπιση μπορεί να είναι χειρουργική ή μη.

Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων φαρμάκων καθώς επίσης και φυσιοθεραπεία με στόχο την όσο τη δυνατόν καλύτερη λειτουργία του ώμου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου, με πολύ μικρές τομές και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων ο κομμένος τένοντας ράβεται ξανά στη θέση του προκειμένου να επουλωθεί η ρήξη. Ο ασθενής ακολουθεί μετεγχειρητικά ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας με στόχο να επανέλθει στις δραστηριότητές του πλήρως, μερικούς μήνες μετά το χειρουργείο.

Start typing and press Enter to search