Select Page

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος και πώς πραγματοποιείται;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας. Κατά την αρθροσκόπηση γόνατος το χειρουργείο γίνεται μέσω δυο μικρών οπών (1cm) στο γόνατο, οι οποίες ονομάζονται πύλες. Από τη μια πύλη εισέρχεται στο γόνατο ειδική κάμερα οπτικών ινών με την οποία μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της άρθρωσης του γόνατος. Η δεύτερη πύλη χρησιμοποιείται για την είσοδο των ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων που μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε την εκάστοτε επέμβαση. Η αρθροσκόπηση μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε επεμβάσεις στο γόνατο που στο παρελθόν χρειάζονταν μεγάλες τομές και συνδυάζονταν μεγάλο χειρουργικό τραύμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε με άμεση όραση το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Έτσι, μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα του προβλήματος άμεσα και όχι έμμεσα όπως γίνεται με την κλινική εξέταση και τη μαγνητική τομογραφία.

Η εικόνα μέσα από την άρθρωση προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και καταγράφεται σε βίντεο, το οποίο μπορεί να παραλάβει ο ασθενής εφόσον το επιθυμεί. Η αρθροσκόπηση όμως, μας δίνει και τη δυνατότητα να επέμβουμε και να θεραπεύσουμε προβλήματα της άρθρωσης του γόνατος με χρήση ειδικών εργαλείων.

Με την αρθροσκόπηση γόνατος αποφεύγουμε τις μεγάλες τομέςμειώνουμε στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο καθώς και την πιθανότητα επιπλοκών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής δε μένει στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση και μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και αυτόνομα.

Ποιες παθήσεις  του γόνατος μπορούν να αντιμετωπισθούν με αρθροσκόπηση;

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις του γόνατος οι οποίες μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά, χωρίς μεγάλες τομές και με όλα τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης.

Κατεξοχήν αρθροσκοπικά μπορούν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των μηνίσκων όπως:

  • Απλή ρήξη μηνίσκου
  • Ρήξη τύπου λαβής κάδου (bucket handle)
  • Ρήξη ρίζας του μηνίσκου (root tear)
  • Μηνισκοκαψικός διαχωρισμός (RAMP lesion)

Ανάλογα με το πρόβλημα μπορεί να γίνει αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, αρθροσκοπική συρραφή του σώματος του μηνίσκου ή και αρθροσκοπική σταθεροποίηση της ρίζας του μηνίσκου. Η σύγχρονη τάση είναι η προσπάθεια για τη διατήρηση του ιστού του μηνίσκου και οι τεχνικές της συρραφής κερδίζουν έδαφος σε σχέση με την αφαίρεση του μηνίσκου.

Αρθροσκοπικά αντιμετωπίζονται επίσης και οι ρήξεις των συνδέσμων του γόνατος και συγκεκριμένα του πρόσθιου και του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου ή οπισθίου χιαστού συνδέσμου ή και η αντιμετώπιση σύνθετων συνδεσμικών βλαβών του γόνατος που οδηγούν σε αστάθεια.

Οι εστιακές βλάβες του χόνδρου μπορούν επίσης να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά με διάφορες τεχνικές όπως:

  • micro και nano κατάγματα
  • χονδροπλαστική
  • μεταμόσχευση χονδροκυττάρων
  • μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων

Οι εφαρμογές όμως της αρθροσκόπησης δεν σταματούν εδώ. Αρθροσκοπικά μπορούν να αφαιρεθούν ελεύθερα σώματα που μπορεί να επηρεάζουν την κίνηση και να προκαλούν πόνο, μπορεί επίσης να γίνει αφαίρεση του αρθρικού υμένα (υμενεκτομή) σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παθολογία όπως σε λαχνοοζώδη υμενίτιδα (PVNS).

Τέλος, υπάρχουν επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με τη αρθροσκοπική υποβοήθηση. Χρησιμοποιούμε τη δυνατότητα που μας δίνει η αρθροσκόπηση για άμεση εικόνα σε δυσπρόσιτα σημεία του γόνατος προκειμένου να πραγματοποιήσουμε επεμβάσεις όπως η αντιμετώπιση σύνθετων καταγμάτων ή σταθεροποίηση εξαρθρήματος επιγονατίδας.

Ποια είναι διαδικασία σε μια αρθροσκοπική επέμβαση στο γόνατο;

Εφόσον αποφασισθεί ότι ο ασθενής χρειάζεται αρθροσκόπηση γόνατος, γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και εκτίμηση από αναισθησιολόγο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται, προκειμένου ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο με απόλυτη ασφάλεια. Η αρθροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική αναισθησία, ανάλογα με τα αναισθησιολογικά κριτήρια και την προτίμηση του ασθενούς. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως περί τη μια ώρα. Εν συνεχεία, ο ασθενής παραμένει για λίγες ώρες στο νοσοκομείο προκειμένου να ανανήψει πλήρως. Εξέρχεται την ίδια μέρα και στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων κινητοποιείται άμεσα.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος έφερε επανάσταση στη χειρουργική του γόνατος, καθώς μείωσε δραματικά το ποσοστό των επιπλοκών και αύξησε το ποσοστό της επιτυχίας. Το ποσοστό επιτυχίας των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι άνω του 85%. Όμως, το πιο σημαντικό για την επιτυχία είναι οι επεμβάσεις να πραγματοποιούνται βάσει ενδείξεων και εφόσον μπορούν όντως να λύσουν ένα πρόβλημα.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην αρθροσκόπηση γόνατος υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί  σχετίζονται με την αναισθησία, τον κίνδυνο μόλυνσης και  πιθανής θρόμβωσης. Λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας της αρθροσκόπησης γόνατος οι κίνδυνοι αυτοί μειώνονται σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, οι επιπλοκές μετά από αρθροσκοπικές επεμβάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος προσφέρει έναν άριστο τρόπο αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού παθήσεων του γόνατος. Η αντιμετώπιση των παθήσεων γίνεται με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό, αλλά απόλυτα αποτελεσματικό.

Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας αποτελεί το γεγονός ότι η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό  Χειρουργό όπως ο Γεώργιος Πετρίδης MD, MSc.