Select Page

Τα κατάγματα του γόνατος περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών που επηρεάζουν τα οστά, τον χόνδρο και τις περιβάλλουσες δομές της άρθρωσης του γόνατος.

Αυτά τα κατάγματα μπορεί να προκύψουν από τραυματικά περιστατικά, όπως πτώσεις, αθλητικές κακώσεις ή τροχαία ατυχήματα, καθώς και από παθολογικές καταστάσεις που αποδυναμώνουν την οστική δομή.

Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, θα διερευνήσουμε τις διάφορες πτυχές των καταγμάτων του γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολογίας, της ταξινόμησης, της κλινικής παρουσίασης, των διαγνωστικών μεθόδων και των στρατηγικών αντιμετώπισης.

Ανατομία του γόνατος

Οστά του γόνατος: Επισκόπηση των τριών κύριων οστών που απαρτίζουν την άρθρωση του γόνατος – το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα.

Σύνδεσμοι και χόνδρος: Άρθρωση του γόνατος σταθεροποιούν αρκετοί σύνδεσμοι με σημαντικότερους τον πρόσθιο και οπίσθιο χιαστό και τον έσω και έξω πλάγιο. Η άρθρωση του γόνατος επαλείφεται από χόνδρο προκειμένου να υπάρχει ομαλή κίνηση χωρίς τριβή. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μηνίσκοι ως απορροφητές κραδασμών και δευτερεύοντες σταθεροποιητές της άρθρωσης του γόνατος.

Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

Τραυματικές αιτίες: Συνήθεις τραυματικοί μηχανισμοί που οδηγούν σε κατάγματα του γόνατος, συμπεριλαμβανομένων της άμεσης πρόσκρουσης, των τραυματισμών από στροφή και του τραύματος υψηλής ενέργειας.

Παθολογικά αίτια: Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση, οι όγκοι των οστών ή οι μεταβολικές διαταραχές, που προδιαθέτουν τα άτομα σε κατάγματα.

Ηλικία και φύλο: Επίδραση της ηλικίας, του φύλου και των παραγόντων του τρόπου ζωής στον κίνδυνο κατάγματος, με τους ηλικιωμένους ενήλικες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Αθλήματα και δραστηριότητες: Συμμετοχή σε αθλήματα με υψηλή πρόσκρουση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή επαγγέλματα που περιλαμβάνουν άρση βαρών και χειρωνακτική εργασία ως παράγοντες κινδύνου για κατάγματα στο γόνατο.

Ταξινόμηση των καταγμάτων γόνατος

Κατάγματα επιγονατίδας: Τύποι καταγμάτων επιγονατίδας, συμπεριλαμβανομένων των εγκάρσιων, των συντριπτικών και των κάθετων καταγμάτων, μαζί με τις σχετικές επιπλοκές, όπως εξάρθρωση επιγονατίδας ή αποκόλληση τένοντα.

Κατάγματα του κνημιαίου πλατώ: Ταξινόμηση των καταγμάτων του κνημιαίου πλατώ με βάση την έκταση της μετατόπισης, τη συμμετοχή της αρθρικής επιφάνειας και τους σχετικούς τραυματισμούς των μαλακών μορίων.

Κατάγματα της διάφυσης της κνήμης: Τύποι καταγμάτων του κνημιαίου άξονα, από απλά έως συντριπτικά κατάγματα, και ζητήματα διαχείρισής τους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου συνδρόμου διαμερίσματος και αγγειακού τραυματισμού.

Κατάγματα μηριαίου κονδύλου: Επισκόπηση των καταγμάτων του μηριαίου κονδύλου, συμπεριλαμβανομένων των πλαγίων και μεσαίων καταγμάτων του κονδύλου, και της συσχέτισής τους με συνδεσμικές κακώσεις, όπως η ρήξη του ΠΧΣ.

Κατάγματα απόσπασης: Κατάγματα απόσπασης του γόνατος, που αφορούν τις θέσεις πρόσφυσης συνδέσμων ή τενόντων, και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις τους με βάση τη συγκεκριμένη ανατομική θέση.

Κλινική εικόνα και συμπτώματα

Πόνος και πρήξιμο: Συνήθη συμπτώματα των καταγμάτων του γόνατος, που χαρακτηρίζονται από εντοπισμένο πόνο, οίδημα και ευαισθησία στην πληγείσα περιοχή.

Αστάθεια και παραμόρφωση: Σημεία αστάθειας του γόνατος, παραμόρφωσης ή μη φυσιολογικής ευθυγράμμισης που υποδεικνύουν πιθανή συνδεσμική βλάβη ή ενδοαρθρική μετατόπιση.

Περιορισμένο εύρος κίνησης: Μειωμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του γόνατος, με δυσκολία στην κάμψη ή την έκταση του γόνατος λόγω πόνου ή μηχανικής παρεμπόδισης.

Κριγμός και θόρυβοι της άρθρωσης: Ακουστός ή ψηλαφητός τριγμός εντός της άρθρωσης του γόνατος κατά την κίνηση, ενδεικτικός βλάβης του χόνδρου ή ενδοαρθρικών θραυσμάτων.

Διαγνωστική αξιολόγηση

Κλινική εξέταση: Συστηματική αξιολόγηση της άρθρωσης του γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της επιθεώρησης, της ψηλάφησης, της δοκιμής του εύρους κίνησης, της αξιολόγησης της συνδεσμικής σταθερότητας και της νευροαγγειακής εξέτασης.

Ακτινολογική απεικόνιση:

Ακτινογραφίες: Βασική απεικονιστική μέθοδος για την αξιολόγηση των καταγμάτων του γόνατος, παρέχοντας λεπτομερή απεικόνιση της ευθυγράμμισης των οστών, των τύπων κατάγματος και των συναφών τραυματισμών.

Αξονική τομογραφία: Συμπληρωματική απεικονιστική τεχνική για την αξιολόγηση σύνθετων καταγμάτων, ενδοαρθρικής συμμετοχής και προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Μαγνητική τομογραφία: Ενδείξεις για τη μαγνητική τομογραφία σε κατάγματα γόνατος, ιδίως για την ανίχνευση τραυματισμών μαλακών μορίων, ρήξεων συνδέσμων ή κρυφών καταγμάτων που δεν είναι ορατά στις συμβατικές ακτινογραφίες.

Θεραπευτικές επιλογές

Μη χειρουργική αντιμετώπιση:

 Ακινητοποίηση: Εφαρμογή γύψου, νάρθηκα ή κηδεμόνα για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος και την προώθηση της επούλωσης του κατάγματος σε μη μετατοπισμένα ή ελάχιστα μετατοπισμένα κατάγματα.

 Αποκατάσταση: Προγράμματα φυσικοθεραπείας που επικεντρώνονται σε ασκήσεις εύρους κίνησης, μυϊκή ενδυνάμωση και εκπαίδευση βάδισης για την αποκατάσταση της λειτουργίας και την πρόληψη της δυσκαμψίας.

 Διαχείριση του πόνου: Φαρμακολογικές παρεμβάσεις, όπως αναλγητικά, ΜΣΑΦ ή τοπικά αναισθητικά, για τη συμπτωματική ανακούφιση κατά την οξεία φάση του τραυματισμού.

Χειρουργικές παρεμβάσεις:

Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση (ORIF): Χειρουργική προσέγγιση που περιλαμβάνει ανοικτή ανάταξη μετατοπισμένων καταγμάτων και εσωτερική σταθεροποίηση με βίδες, πλάκες ή ενδομυελικούς ήλους.

 Αρθροσκοπική ανάταξη και σταθεροποίηση: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη διαχείριση ενδοαρθρικών καταγμάτων, χαλαρών σωμάτων ή τραυματισμών του μηνίσκου μέσω αρθροσκοπικής απεικόνισης και εργαλείων.

 Εξωτερική οστεοσύνθεση: Προσωρινή ή και τελική σταθεροποίηση σύνθετων καταγμάτων ή τραυματισμών μαλακών μορίων με τη χρήση συσκευών εξωτερικής σταθεροποίησης, ιδίως σε πολυτραυματίες ή ανοικτά κατάγματα.

 Μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος: Χειρουργικές επιλογές για ανεπανόρθωτα κατάγματα γόνατος, σοβαρή αρθρίτιδα ή ενδοαρθρικές βλάβες, που περιλαμβάνουν μερική ή ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με προσθετικά εξαρτήματα.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Λειτουργική αποκατάσταση: Παράγοντες πρόβλεψης των λειτουργικών αποτελεσμάτων μετά τη θεραπεία κατάγματος γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της σοβαρότητας του κατάγματος, των συναφών τραυματισμών και των προϋπαρχουσών συννοσηροτήτων.

Οστεοαρθρίτιδα: Μακροπρόθεσμα επακόλουθα των καταγμάτων γόνατος, όπως η μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα, η δυσκαμψία των αρθρώσεων και η μειωμένη ποιότητα ζωής, που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και διαχείριση.

Τα κατάγματα του γόνατος αντιπροσωπεύουν ένα ποικίλο φάσμα κακώσεων με σημαντικές επιπτώσεις στη νοσηρότητα και τα λειτουργικά αποτελέσματα των ασθενών.

Με την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών, των συστημάτων ταξινόμησης, των κλινικών εκδηλώσεων, των διαγνωστικών προσεγγίσεων και των τρόπων θεραπείας που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός μπορεί να παρέχει  βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς με κατάγματα γόνατος, διευκολύνοντας την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη διαχείριση και τα ευνοϊκά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.