Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις συχνότερες βλάβες και μια από τις συνηθέστερες αιτίες πόνου στο γόνατο. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι συμβεί μετά από τραυματισμό ή να είναι αποτέλεσμα φθοράς που επέρχεται με την ηλικία και τη δραστηριότητα.

 

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου (ή κάκωση μηνίσκου) είναι μια συχνή κάκωση των μηνίσκων που βρίσκονται στο γόνατο. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινοι σχηματισμοί αρκετά ελαστικοί και  ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς που υφίστανται οι αρθρώσεις των γονάτων.

 

Είδη ρήξης μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου κατηγοριοποιείται στα παρακάτω είδη:

 

o   Τραυματική ρήξη μηνίσκου

Η τραυματική ρήξη μηνίσκου συμβαίνει μετά από τραυματισμό. Συνήθης μηχανισμός είναι κίνηση παρόμοια με αυτή του ποδοσφαιριστή που εκτελεί σουτ, δηλαδή απότομη στροφική κίνηση του γόνατος και του σώματος με το πέλμα σταθερό στο έδαφος. Μπορεί όμως να συμβεί και με άλλους μηχανισμούς όπως το βαθύ κάθισμα, η άρση βάρους κλπ.

 

Χαρακτηριστικά ο ασθενής θυμάται στιγμιαίο έντονο άλγος, ενώ κάποιες φορές μπορεί η κάκωση να συνοδευτεί και από ήχο (ποπ ή κλακ). Συνήθως υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) και δυσκολία στην κινητοποίηση. Επιπροσθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το γόνατο να «κλειδώσει» και η κάμψη και η έκταση να είναι αδύνατες. Μετά από μερικές ημέρες τα έντονα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν. Ο πόνος όμως παραμένει σε συγκεκριμένες κινήσεις, στην άμεση πίεση στην περιοχή του μηνίσκου καθώς και αίσθημα αστάθειας στο γόνατο.

 

o   Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου

Με την πάροδο των ετών οι μηνίσκοι, όπως και όλοι οι ιστοί του σώματος, υφίστανται μια φυσιολογική φθορά. Η φθορά σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Εξαρτάται κυρίως από τον σωματότυπο, την εργασία, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και τη γενετική προδιάθεση. Καθώς φθείρεται ο μηνίσκος, τόσο πιο εύκολο είναι να υποστεί ρήξη.

 

Στην περίπτωση της εκφυλιστικής ρήξης συχνά δεν υπάρχει συγκεκριμένος τραυματισμός. Απλώς κάποια στιγμή ξεκινάει να υπάρχει πόνος και συμπτώματα ρήξης μηνίσκου. Έτσι, ο ασθενής αναζητά ιατρική βοήθεια. Αυτό είναι κάτι φυσικό και αναμενόμενο, καθώς η εκφυλιστική ρήξη μπορεί να συμβεί και από απλές κινήσεις της καθημερινότητας.

 

o   Ενδομηνισκική βλάβη

Η πρόοδος των μεθόδων απεικόνισης και συγκεκριμένα της μαγνητικής τομογραφίας έχουν δώσει εξαιρετικά εργαλεία στα χέρια μας για τη διάγνωση των ορθοπεδικών παθήσεων. Η ακρίβεια και η ευκρίνειά τους έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό που να μπορούμε πλέον να δούμε με λεπτομέρεια τα ανατομικά στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Πολλές φορές ακτινολογικά ευρήματα δεν συνδυάζονται με ανάλογα κλινικά ευρήματα, δηλαδή κάτι που βλέπουμε στη μαγνητική δεν σημαίνει ότι προκαλεί συμπτώματα.

 

Έτσι και ο όρος ενδομηνισκική βλάβη μπορεί να σημαίνει ότι ο μηνίσκος υπέστη μια κάκωση ή έχει φθορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ρήξη. Γι ’αυτό το λόγο η ενδομηνισκική βλάβη  δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ρήξη.

 

 

 

Ρήξη μηνίσκου:  Συντηρητική αντιμετώπιση

Η κλινική εξέταση του ασθενούς από έναν έμπειρο ορθοπεδικό σε συνδυασμό με τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού είναι αρκετή για τη διάγνωση. Επίσης, η διάγνωση γίνεται ακόμα πιο έγκυρη, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες για το βαθμό της ρήξης με μια μαγνητική τομογραφία.

 

Λόγω των ιδιαίτερων ανατομικών του χαρακτηριστικών, ο μηνίσκος έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα επούλωσης. Έτσι, οι περισσότερες περιπτώσεις ρήξης μηνίσκου δεν μπορούν να επουλωθούν μόνες τους και χρειάζονται παρέμβαση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλες οι ρήξεις μηνίσκου χρειάζονται χειρουργείο.

 

Χωρίς χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζονται κατά κανόνα οι εκφυλιστικές ρήξεις του μηνίσκου σε ασθενείς άνω των 50 ετών. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου σε εκφυλιστικές ρήξεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκφυλιστικές ρήξεις αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους.

 

Επίσης, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει και φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής ρήξης του μηνίσκου. Μέσω της φυσικοθεραπείας επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο και γίνεται εκμάθηση ασκήσεων που δεν επιβαρύνουν τον μηνίσκο.

 

Τέλος, η απώλεια βάρους, η τροποποίηση των δραστηριοτήτων και σε κάποιες περιπτώσεις οι  τοπικές εγχύσεις είναι κάποια άλλα μέτρα αντιμετώπισης.  Επιπλέον, η λήψη αγωγής με αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι ένα μέτρο για τη μη χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου.

 

Ρήξη μηνίσκου: Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνει την αρθροσκοπική αποκατάσταση της άρθρωσης. Ειδικότερα, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία επιτυγχάνονται τα παρακάτω:

 

  • Συρραφή μηνίσκου

Η συρραφή και η επούλωση της ρήξης του μηνίσκου είναι η ιδανική αντιμετώπιση για τη ρήξη στη σύγχρονη ορθοπεδική πρακτική. Ο σημαντικότατος ρόλος που παίζει ο μηνίσκος στην κίνηση του γόνατος και στην πρόληψη της αρθρίτιδας είναι πλέον αναγνωρίσιμος.

Έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα υλικά, τη γνώση και την τεχνική ικανότητα να επιδιορθώσουμε μια ρήξη μηνίσκου ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να επουλώσει τη βλάβη και ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς συμπτώματα και με ακέραιο μηνίσκο.

 

  • Μερική εκτομή μηνίσκου (μηνισκεκτομή)

Δυστυχώς όλοι οι τύποι ρήξης μηνίσκου δεν επιδέχονται συρραφή. Έτσι, σε πολύ μεγάλες  ή παραμελημένες ρήξεις ή σε ρήξεις των οποίων το σχήμα δεν επιτρέπει συρραφή προχωράμε με αφαίρεση του σπασμένου τμήματος του μηνίσκου. Η διαδικασία αυτή  λέγεται μερική μηνισκεκτομή. Ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου καθώς αφαιρείται το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου από το γόνατο.

 

Αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση για ρήξη μηνίσκου

 

Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου γίνονται από τον κ. Πετρίδη αποκλειστικά με αρθροσκοπική τεχνική. Γίνονται μόνο δύο οπές της τάξης του 1εκ. και η όλη επέμβαση πραγματοποιείται μέσω αυτών των τομών με αρθροσκοπική τεχνική.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περί τη μια ώρα και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εξαιρετικά μειωμένος και η αποκατάσταση ταχεία.

Στην περίπτωση της συρραφής του μηνίσκου ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης προκειμένου να προστατευτεί η συρραφή και να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της μηνισκεκτομής ο ασθενής περπατάει αμέσως μετά το χειρουργείο και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κίνηση και κατά τη βάδιση.

 

 

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός- Τραυματολόγος Γεώργιος Πετρίδης κατέχει εξειδίκευση στη χειρουργική ώμου και γόνατος, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε από τον Δρ. Πετρίδη εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των ορθοπεδικών σας προβλημάτων.

Start typing and press Enter to search