Ρομποτική Χειρουγική

Η ρομποτική τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια και η ιατρική ήταν από τους πρώτους τομείς που βρήκε εφαρμογές. Πρόσφατα η ρομποτική τεχνολογία άρχισε να έχει εφαρμογή και στην ορθοπεδική και συγκεκριμένα στην αρθροπλαστική του γόνατος και του ισχίου.

 

Τόσο η αρθροπλαστική του γόνατος όσο και η αρθροπλαστική του ισχίου είναι ήδη πολύ επιτυχημένες επεμβάσεις που απομακρύνουν τον πόνο, δίνουν ξανά κίνηση στην άρθρωση και αποκαθιστούν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ρομποτική τεχνολογία έρχεται για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα των αρθροπλαστικών έτσι ώστε να έχουμε ακόμα πιο ικανοποιημένους ασθενείς που θα μπορούν να χαρούν το νέο τους γόνατο ή ισχίο για ακόμα περισσότερα χρόνια.

 

Πραγματικότητα και επιστημονική φαντασία

Η ρομποτική τεχνολογία είναι θαυμαστή και τα πράγματα που μας επιτρέπει να κάνουμε είναι συναρπαστικά, ωστόσο πολλά από αυτά που ακούγονται για τη ρομποτική τεχνολογία δεν είναι πραγματικότητα. Τουλάχιστον όχι ακόμα…

 

Θα έχω μετά το χειρουργείο μια ρομποτική άρθρωση;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική ορθοπεδική είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται και στο συμβατικό χειρουργείο. Δεν τοποθετείται κανέναν ηλεκτρονικό σύστημα στην άρθρωση του γόνατος, κανένας εγκέφαλος και κανένα τσιπάκι. Οι προθέσεις είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται σε όλες τις αρθροπλαστικές και είναι φτιαγμένες από εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μεταλλικά και πλαστικά υλικά.

 

Το χειρουργείο το κάνει το ρομπότ;

Το ρομπότ δεν έχει τεχνητή νοημοσύνη, ούτε γνώσεις, ούτε δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια χειρουργική επέμβαση. Το ρομπότ και συγκεκριμένα ο ρομποτικός βραχίονας βοηθάει το χειρουργό να τοποθετήσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα υλικά της αρθροπλαστικής και να είναι βέβαιος για την ακρίβεια της τοποθέτησης. Δίνει πληροφορίες στον χειρουργό σε πραγματικό χρόνο για την τοποθέτηση των υλικών και περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα λάθους.

 

Ο ρόλος του γιατρού δεν είναι και τόσο σημαντικός με το ρομπότ.

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής επέμβασης, το ρομποτικό σύστημα μας βοηθάει να εκτελέσουμε με ακρίβεια το πλάνο του χειρουργείου που εμείς έχουμε ετοιμάσει. Ο χειρουργός πρέπει να έχει τη γνώση και την ικανότητα να πραγματοποιήσει την επέμβαση καθώς ο ρόλος του ρομπότ είναι βοηθητικός και όχι πρωταγωνιστικός.

 

Γιατί να επιλέξω τη ρομποτική αρθροπλαστική;

Από τα λίγα χρόνια κατά τα οποία χρησιμοποιείται η ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπεδική χειρουργική, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα.

 • Καλύτερη τοποθέτηση υλικών
  • Η ανατομία του κάθε ασθενούς είναι μοναδική. Το ρομποτικό σύστημα μας επιτρέπει να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσιολογική ανατομία του ασθενούς κατά την διάρκεια μιας ολικής αρθροπλαστικής.
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
  • Η ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθέσεων της αρθροπλαστικής εξασφαλίζει πιο ομαλή κίνηση της άρθρωσης και κατά συνέπεια λιγότερη φθορά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της άρθρωσης.
 • Λιγότερο επεμβατική χειρουργική
  • Η δυνατότητα που μας προσφέρει το ρομποτικό σύστημα να έχουμε ακρίβεια κάτω του χιλιοστού κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης σημαίνει ότι μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τα μαλακά μόρια και να αφαιρέσουμε λιγότερο οστό κατά την επέμβαση. Μικρότερη επεμβατικότητα σημαίνει μικρότερο τραύμα και γρηγορότερη αποκατάσταση για τον ασθενή.
 • Συντομότερη αποκατάσταση
  • Η συνήθης διάρκεια αποκατάστασης μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου είναι συνήθως 4-6 εβδομάδες. Τα αρχικά στοιχεία από την εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική αρθροπλαστική έχουν γρηγορότερη αποκατάσταση η οποία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει και το μισό χρόνο σε σχέση με τη συμβατική αρθροπλαστική.
 • Μεγαλύτερη ικανοποίηση ασθενών
  • Χάρη στην ακριβή και ανατομική τοποθέτηση των υλικών, την ταχύτερη αποκατάσταση και τη μακροβιότητα της άρθρωσης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική αρθροπλαστική είναι κατά κανόνα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του χειρουργείου τους.

 

Είναι όλα τα ρομποτικά συστήματα ίδια;

Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα αρκετά συστήματα υποβοήθησης του χειρουργού για την πραγματοποίηση ολικών αρθροπλαστικών. Ο κ. Πετρίδης είναι πλήρως πιστοποιημένος και χρησιμοποιεί το ρομποτικό σύστημα MAKO Stryker. Το ρομποτικό σύστημα MAKO είναι το μοναδικό το οποίο διαθέτει ενεργητικό ρομποτικό βραχίονα και το μοναδικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει

 • Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος (Μονοδιαμερισματική)
 • Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
 • Ολική αρθροπλαστική Ισχίου

Είναι το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα για την πραγματοποίηση ορθοπεδικών επεμβάσεων και σημείο αναφοράς για τη ρομποτική ορθοπεδική παγκοσμίως.

Start typing and press Enter to search