Select Page

Η τροχαντηρίτιδα (τροχαντήρια θυλακίτιδα) είναι μια κοινή αιτία πόνου στο ισχίο, ιδιαίτερα σε δραστήρια άτομα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι η τροχαντήρια θυλακίτιδα, τα αίτια, τα συμπτώματά της και τις διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Τι είναι η τροχαντήρια θυλακίτιδα;

Η τροχαντήρια θυλακίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του θύλακα που βρίσκεται κοντά στον μείζονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού, ο οποίος είναι μια οστική προεξοχή στο πλάι του ισχίου. Ο θύλακας είναι ένας σάκος γεμάτος με υγρό που βοηθά στη μείωση της τριβής μεταξύ των τενόντων και των οστών γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Όταν αυτός ο θύλακος φλεγμαίνει, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία, ιδίως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ισχίου.

Αιτίες της τροχαντήριας θυλακίτιδας:

Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους, όπως:

 1. Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση ή υπερβολική χρήση της άρθρωσης του ισχίου, που παρατηρείται συνήθως σε αθλητές ή άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το ανέβασμα σκαλοπατιών.
 2. Τραύμα ή τραυματισμός στο ισχίο, όπως πτώση ή άμεσο χτύπημα στην περιοχή του ισχίου.
 3. Κακή εμβιομηχανική ή μυϊκές ανισορροπίες γύρω από την άρθρωση του ισχίου, που οδηγούν σε μη φυσιολογική καταπόνηση του θύλακα.
 4. Προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι οποίες μπορεί να προδιαθέτουν τα άτομα για θυλακίτιδα.
 5. Ορισμένα επαγγέλματα ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας ή βαδίσματος σε σκληρές επιφάνειες.

Συμπτώματα της τροχαντήριας θυλακίτιδας:

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της τροχαντήριας θυλακίτιδας είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο εξωτερικό του ισχίου, συγκεκριμένα πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα. Άλλα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Πόνος που επιδεινώνεται με δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το ξάπλωμα στην πάσχουσα πλευρά.
 2. Πρήξιμο και ζέστη στην περιοχή του ισχίου.
 3. Αυξημένος πόνος όταν πιέζετε την πληγείσα περιοχή ή κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων της άρθρωσης του ισχίου.
 4. Ακαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου.

Θεραπευτικές επιλογές για την τροχαντήρια θυλακίτιδα:

Η θεραπεία της τροχαντήριας θυλακίτιδας περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό συντηρητικών μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Ξεκούραση και τροποποίηση των δραστηριοτήτων: Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και παροχή δυνατότητας επούλωσης του θύλακα.
 2. Παγοθεραπεία: Εφαρμογή παγοκύστεων στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές την ημέρα για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 3. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής.
 4. Φυσικοθεραπεία: Ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης που επικεντρώνεται στη διάταση και την ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του ισχίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμβιομηχανικής και στη μείωση της πίεσης στον θύλακο.
 5. Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Σε περιπτώσεις όπου τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν να προσφέρουν ανακούφιση, μπορεί να χορηγηθεί μια ένεση κορτικοστεροειδών απευθείας στον θύλακο για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 6. Βιολογικές θεραπείες: Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι εγχύσεις παραγόντων όπως το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) για τη θεραπεία της τροχαντήριας θυλακίτιδας με πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς κανέναν από τους κινδύνους των φαρμακευτικών ουσιών.

Ιδανικά οι εγχύσεις πρέπει να γίνονται υπό υπέρηχο ώστε να υπάρχει καθοδήγηση και στόχευση. Στο ιατρείο μας έχουμε αυτή τη δυνατότητα με στόχο να παρέχουμε στους ασθενείς μας αξιόπιστες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Σε σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις τροχαντήριας θυλακίτιδας που δεν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές θεραπείες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξεταστεί ως έσχατη λύση. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια απαραίτητη και συνήθως προορίζεται για περιπτώσεις όπου άλλες θεραπευτικές επιλογές έχουν αποτύχει να προσφέρουν ανακούφιση.

Συμπέρασμα:

Η τροχαντήρια θυλακίτιδα είναι μια συχνή αιτία πόνου στο ισχίο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής. Με την κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, οι ασθενείς μπορούν να συνεργαστούν ιατρό τους για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας που θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους και θα προωθεί την αποκατάσταση. Η έγκαιρη παρέμβαση και τα συντηρητικά μέτρα συχνά επιτυγχάνουν την επίλυση της τροχαντήριας θυλακίτιδας και την αποκατάσταση της βέλτιστης λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου.