Select Page

Ο ώμος είναι μια σύνθετη άρθρωση που περιλαμβάνει αρκετές ανατομικές δομές όπως μυς, συνδέσμους και τένοντες. Ένας τραυματισμός αυτών των δομών της άρθρωσης του ώμου μπορεί να προκαλέσει πόνο. Όμως, πολλές φορές ο πόνος στον ώμο μπορεί  προκαλείται και από εκφυλιστικές παθήσεις του ώμου.

Αρκετές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, κάποιες άλλες όμως επιμένουν. Ο πόνος στον ώμο και τα συμπτώματά του και μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του ασθενούς. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσε να εφαρμόσει ο καθένας, ώστε να προλάβει ή να περιορίσει τον πόνο στον ώμο και να μην έχει περιορισμό στις δραστηριότητές του.

Πόνος στον ώμο: Ποια είναι τα συχνότερα αίτια που τον προκαλούν;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα αισθανθούν πόνο στον ώμο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται κατά την ανύψωση του άνω άκρου. Ο ώμος είναι μια άρθρωση που χρησιμοποιείται συνεχώς και έτσι είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και σε βλάβες λόγω υπέρχρησης.

Οι συνηθέστερες αιτίες πόνου στον ώμο είναι:

 • Τενοντίτιδα
 • Ορογονοθυλακίτιδα
 • Υπακρωμιακή προστριβή
 • Παγωμένος ώμος (frozen shoulder)
 • Ρήξη τένοντα (πχ. Υπερακανθίου)
 • Αρθρίτιδα (π.χ. Οστεοαρθρίτιδα)
 • Ρήξηεπιχειλίου χόνδρου

Πόνος στον ώμο, βεβαίως, προκαλείται όταν έχουμε εξάρθρημα ή κάταγμα στον ώμο μετά από κάποιου είδους κάκωση. Οι προαναφερθείσες καταστάσεις είναι εξαιρετικά επείγουσες και χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Πόνος στον ώμο: Περιορίστε τον με 5 τρόπους

 1. Βελτιώστε την στάση του σώματός σας

Προσπαθήστε να έχετε σωστή στάση σώματος και να μην καμπουριάζετε. Αν εργάζεστε ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι έχετε σωστή στάση με ίσια πλάτη, ώστε και οι ωμοπλάτες και οι ώμοι σας να βρίσκονται στη σωστή θέση. Η βελτίωση της στάσης του σώματος και μόνο μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στον περιορισμό του πόνου από την άρθρωση του ώμου.

 1. Διατάσεις

Αν πρόκειται να ασκηθείτε ή να ασχοληθείτε με κάποια χειρωνακτική εργασία, φροντίστε να κάνετε πριν διατάσεις στους ώμους σας. Ιδανικό θα ήταν και ένα μικρό ζέσταμα, ώστε να αποφύγετε θλάσεις και τραυματισμούς.

 1. Διαλείμματα

Εάν η εργασία σας είναι χειρωνακτική και απαιτητική για τους ώμους σας, φροντίσετε να κάνετε τακτικά διαλείμματα προκειμένου να ξεκουράζετε τους ώμους σας. Η υπέρχρηση της άρθρωσης του ώμου είναι πολύ συχνή αιτία πόνου.

 1. Ενδυνάμωση

Η μυϊκή ενδυνάμωση των ώμων είναι εξαιρετικά ευεργετική στη μείωση του πόνου και στην αποφυγή τραυματισμών.  Συνήθως απλές ασκήσεις που γίνονται με το βάρος του σώματος είναι αρκετές για την ικανοποιητική ενδυνάμωση των ώμων.

 1. Τροποποίηση δραστηριοτήτων

Εφόσον παρατηρείτε ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι αυτές που προκαλούν πόνο στον ώμο, είναι καλό να τις περιορίσετε ή και να τις διακόψετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές, όπως σε μια τενοντίτιδα, πρέπει να δώσουμε το χρόνο στο σώμα μας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Πότε χρειάζεται να δείτε γιατρό;

O πόνος στον ώμο δεν είναι αθώος σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν έχει προηγηθεί σημαντικός τραυματισμός, υπάρχει έντονος πόνοςοίδημααιμάτωμα και υποψία για κάταγμα ή εξάρθρημα, τότε η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη και επείγουσα.

Αν εφαρμόσατε τα παραπάνω μέτρα, αλλά συνεχίζετε να έχετε πόνο στον ώμο καλό θα ήταν να επισκεφθείτε γιατρό και ειδικότερα ορθοπεδικό με εξειδίκευση στον ώμο. Η κλινική εξέταση και η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού σας θα βοηθήσουν τον θεράποντα ιατρό στη διάγνωσή του. Ίσως, για την τελική διάγνωση χρειαστεί και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως υπέρηχος, ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να επισκεφτείτε γιατρό αν παρατηρήσετε:

 • Μείωση του εύρους κίνησης του ώμου σας
 • Οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τον ώμο
 • Ερυθρότητα, τοπική αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από τον ώμο ή πυρετό
 • Μουδιάσματα στο χέρι και τα δάκτυλα
 • Πόνος που επιμένει πάνω από 2-3 εβδομάδες

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ίαση του πόνου στον ώμο;

Κατόπιν της διάγνωσης, ο θεράπων ορθοπεδικός θα προχωρήσει στο σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου. Ο πόνος στον ώμο μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητικά μέσα, όπως ανάπαυση, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, φυσικοθεραπείες κ.ά., με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως οι ενέσεις και οι εγχύσεις στον ώμο, είτε τέλος με χειρουργικές μεθόδους, όπως η αρθροσκόπηση ώμου.

Αν σας απασχολεί πόνος στον ώμο που δεν ανταποκρίνεται στα φυσικά μέσα που αναφέρθηκαν μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον εξειδικευμένο στον ώμο ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο ΠετρίδηΕπικοινωνήστε μαζί μας και λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση από τον πλέον κατάλληλο Ορθοπεδικό για τις παθήσεις του ώμου.