Select Page

Ο έντονος πόνος στο γόνατο εμποδίζει σοβαρά την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα σκάλας και το ντύσιμο. Εάν η ζωή σας έχει αλλάξει λόγω του πόνου στο γόνατό σας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος- είστε όμως πολύ νέος;

Ο κύριος Πετρίδης είναι εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός με πολυετή εμπειρία σε εξειδικευμένες θεραπείες για τον πόνο στο γόνατο. Αξιολογεί την άρθρωσή σας για να καθορίσει αν χρειάζεστε μια αντικατάσταση γόνατος, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Πότε ο πόνος στο γόνατο είναι υπερβολικός;

Ο πόνος στο γόνατο επηρεάζει τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους, τους άνδρες και τις γυναίκες. Συχνά οφείλεται σε οξύ τραυματισμό ή εκφυλισμό του χόνδρινου ιστού στις αρθρώσεις σας.

Εάν έχετε πόνο στο γόνατο, μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως σοβαρό και εξουθενωτικό πόνο. Εάν ο πόνος στο γόνατό σας δεν υποχωρεί με την κατ’ οίκον θεραπεία, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Αλλά πότε ο πόνος στο γόναντο είναι υπερβολικός για απλές συντηρητικές θεραπείες;

Μπορεί να είστε υποψήφιος για πιο επεμβατικές διαδικασίες εάν πληροίτε κάποιο από τα ακόλουθα κριτήρια:

• Ο πόνος σας συνεχίζεται σε κατάσταση ηρεμίας
• Δυσκολεύεστε να περπατήσετε ή να ανεβείτε σκάλες
• Τα συντηρητικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει
• Δεν μπορείτε να εκτελέσετε τις συνήθεις δραστηριότητες
• Ο πόνος στο γόνατό σας επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου στο γόνατο χωρίς τραυματισμό. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας προκαλεί βλάβη μέσα στην άρθρωσή σας, φθείροντας τον χόνδρο, ο οποίος προστατεύει την άρθρωση από βλάβες.

Η σοβαρή οστεοαρθρίτιδα οδηγεί συχνά σε σοβαρή αναπηρία και μόνιμη βλάβη στην άρθρωση του γόνατος. Χωρίς θεραπεία, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και προκαλεί έντονο πόνο στο ισχίο σας.

Κατανόηση της αντικατάστασης γόνατος – Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η αντικατάσταση γόνατος είναι μια χειρουργική θεραπεία για βλάβη στην άρθρωση του γόνατός σας που είναι ανθεκτική σε άλλα, πιο συντηρητικά μέτρα. Συνήθως σας προσφέρουμε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος εάν πληροίτε κάποιο από τα ακόλουθα κριτήρια:

• Εκφύλιση της άρθρωσης
• Έντονος πόνος που περιορίζει τη δραστηριότητα
• Πόνος που δεν ανακουφίζεται από τη φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα
• Προβλήματα στο περπάτημα
• Μειωμένο εύρος κίνησης

Μπορούμε να σας παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, εάν πληροίτε αυτά τα κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιείται μια τομή στο πάσχον γόνατο. Στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά τις κατεστραμμένες περιοχές ιστού και οστού, επιτρέποντας χώρο για τη νέα πρόθεση.

Ο χειρουργός μετρά την περιοχή μέσα στην άρθρωσή σας για να προσαρμόσει την εφαρμογή των προθέσεων. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις προθέσεις στο μηριαίο οστό και την κνήμη σας για να σας παρέχουμε μια νέα, πλήρως λειτουργική άρθρωση γόνατος.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ράβουμε την περιοχή και σας μεταφέρουμε στην περιοχή ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε μια ή δύο νύχτες στο νοσοκομείο για τον έλεγχο του πόνου και την πρώιμη φυσικοθεραπεία.

Είστε πολύ νέος για χειρουργική επέμβαση;

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ηλικία για να κάνετε αντικατάσταση γόνατος. Μπορείτε να υποβληθείτε σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση εάν τα οστά σας έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και είστε αρκετά υγιείς για να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, δεν αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή, επειδή είναι επεμβατική και απαιτεί μήνες δέσμευσης στη διαδικασία ανάρρωσης.

Εάν υποφέρετε από έντονο πόνο στο γόνατο από τραυματισμό ή εκφυλιστική πάθηση στην άρθρωσή σας και τα άλλα συντηρητικά μέτρα δεν είναι επιτυχή στη διαχείριση του πόνου σας, μπορείτε να ενημερωθείτε για την αντικατάσταση γόνατος.

Τελικά ο κύριος Πετρίδης και εσείς θα καθορίσετε αν είστε κατάλληλοι ή όχι για χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι κατανοητό ότι όσο νεότεροι είστε όταν χειρουργηθείτε, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε επαναληπτική χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση των παλαιών προσθετικών υλικών καθώς μεγαλώνετε.

Άλλες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε

Έχετε μερικές επιλογές εάν δεν είστε απόλυτα αποφασισμένοι για τη χειρουργική επέμβαση αλλά έχετε κουραστεί να αντιμετωπίζετε τον πόνο στο γόνατο. Η χειρουργική επέμβαση είναι ένα μεγάλο βήμα και δεν είναι για όλους η λύση.

Η ομάδα μας προσφέρει διάφορες πιο συντηρητικές επιλογές για τον έλεγχο του πόνου σας και τη βελτίωση της κινητικότητάς σας έως ότου η αντικατάσταση του ισχίου αποτελέσει επιλογή.

Μερικές από τις θεραπείες που μπορείτε να εξετάσετε περιλαμβάνουν τα εξής:

– Φυσικοθεραπεία
– Τροποποιήσεις δραστηριοτήτων
– Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
– Ενέσεις κορτικοστεροειδών
– Ενέσεις αναγεννητικής ουσιών

Η απώλεια βάρους, η ξεκούραση και η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσουν τον πόνο σας, διατηρώντας την άρθρωσή σας κινητή και αποτρέποντας τη δυσκαμψία της.

Ωστόσο, εάν αυτές οι θεραπείες δεν είναι αρκετές για να κρατήσουν τον πόνο σας υπό έλεγχο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για να σας προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο.

Για να μάθετε ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για τον πόνο στο γόνατό σας σας, καλέστε μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.