Select Page

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με μια νέα τεχνητή άρθρωση. Συγκεκριμένα, τα φθαρμένα τμήματα του γόνατος αφαιρούνται και στη θέση τους τοποθετούνται ειδικές τεχνητές προθέσεις. Με τον τρόπο αυτό εξαφανίζεται ο πόνος στο γόνατο και η άρθρωση αποκτά κίνηση εκ νέου. Το κάτω άκρο είναι πλήρως λειτουργικό και πάλι.

Γιατί φθείρεται το γόνατο;

Όταν μιλάμε για φθορά του γόνατος εννοούμε τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή του ιστού που επαλείφει την άρθρωση του γόνατος. Επίσης, ο αρθρικός χόνδρος επιτρέπει στην άρθρωση να κινείται απολύτως ομαλά και ανώδυνα. Όπως όλοι ιστοί του σώματος έτσι και ο χόνδρος φθείρεται με την πάροδο των ετών. Η  φθορά του ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Ο ρυθμός φθοράς του χόνδρου είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η εργασία, το βάρος κλπ.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πόνο στα γόνατά τους μέχρι προχωρημένη ηλικία, ενώ άλλοι εμφανίζουν πόνο και περιορισμό στην κίνηση από πολύ νωρίτερα.

Πάντως καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνει, μαζί του αυξάνουν και οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Εκτός της φυσιολογικής φθοράς του χόνδρου που επέρχεται με την ηλικία, υπάρχουν και άλλες αιτίες φθοράς όπως:

  • αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κλπ.)
  • σημαντικοί τραυματισμοί
  • κατάγματα (μετατραυματική αρθρίτιδα)
  • επαναλαμβανόμενη συλλογή αίματος στην άρθρωση του γόνατος (αιμορροφιλία, λαχνοοζώδης υμενίτιδα)
  • ύπαρξη μικροβίου μέσα στην άρθρωση του γόνατος (σηπτική αρθρίτιδα)

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αρθρίτιδες που αναφέρθηκαν είναι η φθορά και η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Πως θεραπεύεται η οστεοαρθρίτιδα (φθορά του χόνδρου);

Η θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και κυρίως του πόνου. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχει ακόμα βρεθεί ο τρόπος για να αναγεννηθεί ο φθαρμένος χόνδρος του γόνατος.

Έτσι, στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας προσπαθούμε μειώσουμε πρωτίστως τον πόνο με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και με ενέσεις στο γόνατο. Επιπροσθέτως, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κίνηση του γόνατος με ασκήσεις και φυσιοθεραπεία. Τέλος, για  να επιβραδύνουμε την πρόοδο της αρθρίτιδας συνίσταται η απώλεια βάρους και η αλλαγή συνηθειών όπως αποφυγή έντονης γυμναστικής, άρσης βάρους και άλλα.

Πότε πρέπει να κάνω αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η λύση όταν όλα τα υπόλοιπα θεραπευτικά μέσα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους ή έχουν αποτύχει.

Όταν ο πόνος δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με παυσίπονα ή όταν απαιτείται μεγάλη ποσότητα και συχνότητα φαρμάκων,  προτείνεται η αρθροπλαστική γόνατος. Όταν έχει περιοριστεί η κινητικότητα του γόνατος και κατ’ επέκταση του ασθενούς και όταν έχει αρχίσει να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής του, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αρθροπλαστική γόνατος.

Είναι όλες οι αρθροπλαστικές γόνατος ίδιες;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρθροπλαστικής γόνατος. Ο κάθε τύπος επιλέγεται ανάλογα με τον βαθμό και την εντόπιση της φθοράς του χόνδρου. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζει η ηλικία και η δραστηριότητα του ασθενούς.

Υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή μόνο ενός τμήματος της άρθρωσης του γόνατος σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εντοπισμένη φθορά. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος. Η μέθοδος αυτή έχει σαν πλεονεκτήματα το μικρότερο χειρουργικό τραύμα και τη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την επέμβαση.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει γενικευμένη φθορά αντικαθίσταται ολόκληρη η άρθρωση με μια επέμβαση που ονομάζεται ολική αρθροπλαστική γόνατος. Κατά τη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος χρησιμοποιούνται προθέσεις που πληρούν τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια.

Επίσης, παράγονται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν αποδεδειγμένη αντοχή στον χρόνο. Η μέση διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος είναι 20-25 χρόνια, εφόσον χρησιμοποιούνται υλικά νεότερης γενιάς.

Ποια είναι η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος;

Πριν την επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και εκτίμηση από αναισθησιολόγο, προκειμένου ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο με απόλυτη ασφάλεια. Η αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική αναισθησία, ανάλογα με τα αναισθησιολογικά κριτήρια και την προτίμηση του ασθενούς.

Διαρκεί συνήθως περί τις δυο ώρες και εν συνεχεία ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιό του.  Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ασθενής σηκώνεται και βαδίζει την ίδια μέρα του χειρουργείου. Η νοσηλεία του διαρκεί μια ή δύο ημέρες, κατά τις οποίες ο ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και λαμβάνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αρθροπλαστική γόνατος: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάντα κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι σχετικοί με την αναισθησία, με μολύνσεις ή ακόμα και με θρομβώσεις. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επέμβαση. Καταφέρνει να επαναφέρει την ποιότητα ζωής του ασθενούς απομακρύνοντας τον πόνο, ξαναδίνοντας κίνηση στο γόνατο και αποκαθιστώντας την αυτονομία του ασθενούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του, ακόμα και σε αθλητικές δραστηριότητες. Με τις σύγχρονες μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας επιτυγχάνουμε ένα άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα μέσα από μικρότερες τομές, με λιγότερο πόνο, χωρίς απώλεια αίματος, με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχύτερη αποκατάσταση ακόμα και σε πολύ δύσκολες και απαιτητικές περιπτώσεις.

Ορθοπεδικός-Χειρουργός Γεώργιος Πετρίδης έχει εξειδίκευση στη χειρουργική γόνατος. Η μεγάλη του χειρουργική εμπειρία και η συνεχής επιμόρφωσή του στις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης ορθοπεδικών προβλημάτων, τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση, προτείνοντάς σας την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την αρθροπλαστική γόνατος.