Select Page

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (ΟΑ) είναι μια συχνή εκφυλιστική διαταραχή των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του αρθρικού χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος.

Αυτή η χρόνια πάθηση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα.

Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, θα εμβαθύνουμε στις πολύπλευρες πτυχές της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολογίας, της παθοφυσιολογίας, της κλινικής παρουσίασης, των διαγνωστικών μεθόδων και των διαφόρων στρατηγικών αντιμετώπισης.

Ανατομία και παθοφυσιολογία της άρθρωσης του γόνατος

Ανατομία της άρθρωσης του γόνατος: Λεπτομερής επισκόπηση των δομών που απαρτίζουν την άρθρωση του γόνατος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των συνδέσμων, του χόνδρου και του αρθρικού υμένα.

Παθοφυσιολογία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος: Μηχανισμοί που διέπουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΟΑ του γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της αποδόμησης του χόνδρου, των υποχόνδρινων οστικών αλλαγών, της φλεγμονής του αρθρικού υμένα και των μεταβολών της εμβιομηχανικής της άρθρωσης.

Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

Ηλικία και διαδικασία γήρανσης: Ο αντίκτυπος της γήρανσης στην υγεία των αρθρώσεων του γόνατος και ο αυξημένος επιπολασμός της ΟΑ με την πρόοδο της ηλικίας.

Γενετική προδιάθεση: Γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία στην ΟΑ του γόνατος και η οικογενειακή συσσώρευση της νόσου.

Παχυσαρκία και μεταβολικοί παράγοντες: Ο ρόλος του υπερβολικού σωματικού βάρους, της φλεγμονής του λιπώδους ιστού και του μεταβολικού συνδρόμου στην παθογένεια της ΟΑ του γόνατος.

Τραύμα και τραυματισμός των αρθρώσεων: Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ προηγούμενων τραυματισμών του γόνατος, όπως ρήξεις συνδέσμων ή βλάβες μηνίσκου, και της ανάπτυξης μετατραυματικής ΟΑ.

Επαγγελματικοί και μηχανικοί παράγοντες: Η επίδραση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, της συμμετοχής σε αθλήματα και της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης των αρθρώσεων στον κίνδυνο εμφάνισης ΟΑ του γόνατος είναι επίσης σημαντική.

Κλινική παρουσίαση και συμπτώματα

Πόνος: Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ΟΑ του γόνατος, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο, αμβλύ, επώδυνο πόνο που επιδεινώνεται με δραστηριότητες που φέρουν βάρος και ανακουφίζεται με την ανάπαυση.

Δυσκαμψία: Η δυσκαμψία των αρθρώσεων, ιδίως κατά το πρωινό ξύπνημα ή μετά από παρατεταμένες περιόδους αδράνειας, ως κοινό σύμπτωμα της ΟΑ του γόνατος.

Οίδημα και φλεγμονή: Φλεγμονή του αρθρικού υμένα και αρθρική συλλογή που συμβάλλουν σε οίδημα, θερμότητα και ευαισθησία γύρω από την άρθρωση του γόνατος.

Κριγμός και θόρυβοι της άρθρωσης: Η αίσθηση τριξίματος ή κλικ ή εντός της άρθρωσης του γόνατος κατά την κίνηση, ενδεικτική της βλάβης του χόνδρου και του εκφυλισμού της άρθρωσης.

Λειτουργική βλάβη: Μειωμένο εύρος κίνησης, μυϊκή αδυναμία και μειωμένη σταθερότητα των αρθρώσεων που επηρεάζουν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, τη βάδιση και τη συνολική κινητικότητα.

Διαγνωστική αξιολόγηση

Ιστορικό και κλινική εξέταση του ασθενούς: Η σημασία της λήψης ενός ολοκληρωμένου ιατρικού ιστορικού και της διενέργειας μιας ενδελεχούς φυσικής εξέτασης για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων, των λειτουργικών περιορισμών και των σημείων της ΟΑ του γόνατος πρέπει να τονιστεί. Τα συμπτώματα του ασθενούς είναι αυτά που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιλογή της θεραπείας.

Απεικονιστικές μέθοδοι:

Ακτινογραφία: Η κύρια απεικονιστική μέθοδος για τη διάγνωση της ΟΑ του γόνατος, αποκαλύπτοντας στένωση του αρθρικού χώρου, σχηματισμό οστεοφύτων, υποχόνδρια σκλήρυνση και οστικές παραμορφώσεις.

Μαγνητική τομογραφία (MRI): Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των δομών των μαλακών μορίων, της φλεγμονής του αρθρικού υμένα, της παθολογίας του μηνίσκου και της ακεραιότητας του χόνδρου σε περιπτώσεις υποψίας ΟΑ.

Σπινθηρογράφημα υπολογιστικής τομογραφίας (CT): Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση των οστικών δομών και των υποχόνδρινων οστικών αλλαγών, ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση σύνθετων παραμορφώσεων των αρθρώσεων.

Εργαστηριακές εξετάσεις: Ο περιορισμένος ρόλος των εργαστηριακών εξετάσεων στη διάγνωση της ΟΑ του γόνατος, με τις εξετάσεις αίματος να αποσκοπούν κυρίως στον αποκλεισμό άλλων φλεγμονωδών ή συστηματικών αρθροπαθειών (αυτοάνοσα νοσήματα).

Θεραπευτικές επιλογές

Μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις:

Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής: Διαχείριση βάρους, σωματική δραστηριότητα και εμβιομηχανικές προσαρμογές για τη μείωση της καταπόνησης των αρθρώσεων.

Φυσικοθεραπεία: Προγράμματα άσκησης, διατάσεις, ενδυνάμωση και τεχνικές χειροθεραπείας για τη βελτίωση της λειτουργίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Υποστηρικτικές συσκευές: Ορθωτικά στηρίγματα, βοηθήματα βάδισης και τροποποιήσεις υποδημάτων για την παροχή υποστήριξης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Φαρμακολογικές θεραπείες:

Αναλγητικά: Ακεταμινοφαίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τοπικοί παράγοντες για την ανακούφιση από τον πόνο.

Ενδοαρθρικές ενέσεις: Κορτικοστεροειδή, υαλουρονικό οξύ και ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια για συμπτωματική ανακούφιση και αντιφλεγμονώδη δράση.

Συμπτωματικά φάρμακα βραδείας δράσης για την ΟΑ (SYSADOAs): Γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη για την προαγωγή της υγείας του χόνδρου και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.