Select Page

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια επέμβαση που δίνει λύση σε ανθρώπους που έχουν έντονο πόνο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης του ώμου. Αποτελεί την τρίτη συχνότερη αρθροπλαστική μετά από αυτές του ισχίου και του γόνατος. Η πρώτη προσπάθεια αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου, αναφέρεται ιστορικά ότι έγινε στη Γαλλία το 1800.  Στη σύγχρονη εποχή η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία ήδη από τη δεκαετία του ’50.

Η αρθροπλαστική ώμου είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων του ώμου με τεχνητές προθέσεις. Οι προθέσεις αυτές είναι κατασκευασμένες από εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μεταλλικά, κεραμικά και πλαστικά υλικά. Το είδος της πρόθεσης που θα επιλεχθεί, καθώς και η εταιρεία παραγωγής της εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Οι παράγοντες σύμφωνα με τους οποίους εξαρτάται η επιλογή των προθέσεων είναι:

 • Η ηλικία
 • Το βάρος
 • Επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς

Τύποι αρθροπλαστικής ώμου

Ανάλογα με τα τμήματα που μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν, προκύπτουν οι παρακάτω τύποι αρθροπλαστικής ώμου:

 • Αρθροπλαστική ώμου επιφανείας: Αφαιρείται και αντικαθίσταται μόνο το φθαρμένο κομμάτι του χόνδρου της κεφαλής του βραχιονίου. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μορφή της αρθροπλαστικής και εφαρμόζεται σε άτομα με βλάβη στην κεφαλή του βραχιονίου.
 • Ημιαρθροπλαστική ώμου: Αφαιρείται και αντικαθίσταται μόνο ένα τμήμα της κεφαλής του βραχιονίου.
 • Ολική αρθροπλαστική ώμου: η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι μια επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται και αντικαθίσταται τμήμα της κεφαλής του βραχιονίου, καθώς και της ωμογλήνης.
 • Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου: Αφαιρείται και αντικαθίσταται τμήμα της κεφαλής του βραχιονίου καθώς και της ωμογλήνης. Επιπλέον, στο βραχιόνιο τοποθετείται πρόθεση με σχήμα κυπέλιου (κούπα), ενώ στην ωμογλήνη τοποθετείται πρόθεση με σφαιρικό σχήμα. Αλλάζει, δηλαδή, η φορά της άρθρωσης του ώμου.

Η επιλογή του τύπου της ολικής αρθροπλαστικής γίνεται μετά από συζήτηση με τον ασθενή. Ο εξειδικευμένος ιατρός προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία, ώστε η αντιμετώπιση να είναι απόλυτα εξατομικευμένη και ο ασθενής να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για αρθροπλαστική ώμου;

Υποψήφιοι για αρθροπλαστική ώμου είναι ασθενείς, οι οποίοι έχουν πόνο και δυσκολία στην κίνηση του ώμου τους. Τα συμπτώματα πρέπει να είναι σε βαθμό που να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους και η ποιότητα της ζωής τους.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι η σημαντική φθορά της άρθρωσης. Η φθορά αποτυπώνεται τόσο στην κλινική εξέταση, όσο και στον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο. Ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ακτινογραφίες
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Αξονική τομογραφία

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να οφείλεται η φθορά της άρθρωσης;

Η φθορά της άρθρωσης μπορεί να οφείλεται σε:

 • Οστεοαρθρίτιδα του ώμου (φθορά της άρθρωσης που επέρχεται με την ηλικία και τη χρήση)
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κλπ.)
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα (φθορά της άρθρωσης που επέρχεται μετά από σοβαρό τραυματισμό του ώμου)
 • Αρθρίτιδα ώμου(όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου έχουν υποστεί ρήξη)
 • Άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου

Τέλος, υποψήφιοι για αρθροπλαστική ώμου είναι ασθενείς που έχουν συντριπτικά κατάγματα στον ώμο. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν με μια αρθροπλαστική ώμου να έχουν ένα άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Μη χειρουργική αντιμετώπιση φθοράς της άρθρωσης του ώμου

Υπάρχουν και μη χειρουργικές λύσεις για τους ασθενείς με πόνο και δυσκολία στην κίνηση του ώμου όπως:

 • η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • οι εγχύσεις στην άρθρωση του ώμου
 • οι φυσικοθεραπείες
 • η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, ώστε να αποφεύγονται κινήσεις που προκαλούν πόνο και δυσφορία.

Ωστόσο, αν οι επιλογές αυτές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η ολική αρθροπλαστική του ώμου μπορεί να δώσει τη λύση και να επαναφέρει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Αρθροπλαστική ώμου: Ποια είναι η διαδικασία;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και περιοχική αναισθησία για καλύτερο έλεγχο του πόνου μετά το χειρουργείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξέλθει ακόμα και την ίδια μέρα του χειρουργείου.

Στη συνέχεια, ακολουθείται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει τη συνεργασία ασθενούςφυσικοθεραπευτή και ιατρού προκειμένου να αποκτηθεί με ασφάλεια το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από μια ολική αρθροπλαστική ώμου, δηλαδή η κίνηση του ώμου χωρίς πόνο. Η πλήρης αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, αλλά ο ασθενής είναι λειτουργικός και ανεξάρτητος ήδη από τις έξι εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Τα τελευταία χρόνια οι ρομποτικές τεχνικές έχουν εισαχθεί και στη χειρουργική του ώμου αυξάνοντας την ακρίβεια των επεμβάσεων, μειώνοντας τις επιπλοκές και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για λιγότερες επιπλοκές και καλύτερα αποτελέσματα. Η αρθροπλαστική ώμου, εφόσον πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό και επι των κατάλληλων ενδείξεων, μπορεί να προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή, ο οποίος θα ανακτήσει την ποιότητα ζωής του.

Αν ο πόνος στον ώμο σας, υπονομεύει την ποιότητα ζωή σας, μην καθυστερείτε άλλο και επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό, Γεώργιο Πετρίδη MD, MSc. Ο γιατρός διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση, ώστε να σας προσφέρει άμεση ανακούφιση μέσα από εξατομικευμένη θεραπεία. Το ενδιαφέρον του για τη χειρουργική ώμου και γόνατος και η συχνή πραγματοποίηση επεμβάσεων ελάχιστης επεμβατικότητας τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου.