Select Page

Τενοντίτιδα ώμου: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπευτικές επιλογές

Η τενοντίτιδα του ώμου είναι μια κοινή ορθοπεδική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ή ερεθισμό των τενόντων στον ώμο.

Η πάθηση αυτή οδηγεί συχνά σε επίμονο πόνο, περιορισμένη κίνηση και δυσφορία στην πληγείσα περιοχή.

Η κατανόηση των αιτιών, ο εντοπισμός των συμπτωμάτων και η διερεύνηση αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση και την ανακούφιση των επιπτώσεων της τενοντίτιδας του ώμου.

Αιτίες τενοντίτιδας ώμου:

Η τενοντίτιδα του ώμου εμφανίζεται συνήθως λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων πάνω από το κεφάλι ή υπερβολικής χρήσης της άρθρωσης του ώμου. Ορισμένες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

1. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: Η ενασχόληση με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού πάνω από το κεφάλι, όπως το κολύμπι, το βάψιμο ή το τένις, μπορεί να καταπονήσει τους τένοντες στον ώμο, οδηγώντας σε φλεγμονή.

2. Κακή στάση του σώματος: Η λανθασμένη στάση του σώματος ενώ κάθεστε ή στέκεστε μπορεί επίσης να συμβάλει στην τενοντίτιδα του ώμου, καθώς επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους τένοντες του ώμου με την πάροδο του χρόνου.

3. Μυϊκή ανισορροπία: Η αδυναμία ή η ανισορροπία των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας.

Συμπτώματα τενοντίτιδας του ώμου:

Η αναγνώριση των σημείων και των συμπτωμάτων της τενοντίτιδας του ώμου είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

1. Πόνος: Επίμονος, αμβλύς ή οξύς πόνος στον ώμο, ιδίως κατά την κίνηση του χεριού ή σε κατάσταση ηρεμίας.

2. Οίδημα και ευαισθησία: Φλεγμονή στην πληγείσα περιοχή, που συνοδεύεται από ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από την άρθρωση του ώμου.

3. Περιορισμένο εύρος κίνησης: Δυσκολία στην πλήρη κίνηση του βραχίονα λόγω δυσκαμψίας ή πόνου στον ώμο.

4. Αδυναμία: Αδυναμία στον ώμο ή το χέρι, που καθιστά δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων ή την ανύψωση αντικειμένων.

Επιλογές θεραπείας:

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ώμου περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μέτρων αυτοφροντίδας, τροποποιήσεων του τρόπου ζωής και ιατρικών παρεμβάσεων. Ορισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

1. Ανάπαυση και ακινητοποίηση: Ανάπαυση του πάσχοντος ώμου και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο. Μπορεί να συνιστάται ακινητοποίηση μέσω σφεντόνας για να μειωθεί η καταπόνηση των τενόντων.

2. Θερμοθεραπεία με πάγο και θερμότητα: Εφαρμογή παγοκύστεων για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου, ακολουθούμενη από θερμοθεραπεία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την προώθηση της επούλωσης.

3. Φυσικοθεραπεία: Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που σχεδιάζεται από φυσικοθεραπευτή βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του ώμου, στη βελτίωση της ευελιξίας και στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης.

4. Φάρμακα: Μπορεί να συνταγογραφηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή ενέσεις κορτικοστεροειδών για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

5. Βιολογικές θεραπείες: Η εντοπισμένη έγχυση βιολογικών παραγόντων όπως το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ώμου

5. Χειρουργική παρέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις που είναι ανθεκτικές στη συντηρητική θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των φθαρμένων  τενόντων.

Προληπτικά μέτρα:

Η λήψη προληπτικών μέτρων για την πρόληψη της τενοντίτιδας του ώμου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης:

– Σωστή τεχνική: Διασφαλίστε τη σωστή φόρμα και τεχνική κατά τη συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες για την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης του ώμου.

– Σταδιακή εξέλιξη: Αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των σωματικών ασκήσεων ή των αθλημάτων, ώστε να επιτρέψετε στο σώμα να προσαρμοστεί αργά.

– Διόρθωση στάσης: Διατηρήστε καλή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και βελτιστοποιήστε εργονομικά τις θέσεις εργασίας για να μειώσετε την καταπόνηση των ώμων.

Η τενοντίτιδα του ώμου, αν και επώδυνη, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με έγκαιρη παρέμβαση και κατάλληλη φροντίδα.

Η αναζήτηση ιατρικών συμβουλών και η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προαγωγή της υγείας του ώμου, επιτρέποντας στα άτομα να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με ευκολία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε τις απορίες σας και να δώσουμε λύση σε προβλήματα που σας απασχολούν.