Select Page

Οστικό οίδημα: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Το οστικό οίδημα, επίσης γνωστό ως οίδημα του μυελού των οστών, αναφέρεται σε μια μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού εντός του μυελού των οστών, που οδηγεί σε οίδημα και φλεγμονή.

Αποτελεί συχνά ένδειξη υποκείμενων παθήσεων ή τραυματισμού και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσφορία και λειτουργικούς περιορισμούς στην πληγείσα περιοχή. Το οστικό οίδημα ανιχνεύεται συνήθως μέσω προηγμένων απεικονιστικών τεχνικών, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Το οστικό οίδημα δεν αποτελεί από μόνο του διάγνωση, αλλά μάλλον ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων, όπως κατάγματα, αρθρίτιδα ή φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της αιτίας είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση.

Αιτίες

Το οστικό οίδημα μπορεί να προκύψει από μια ποικιλία καταστάσεων και τραυματισμών, όπως:

  1. Τραυματισμός

– Κακώσεις των οστών:Άμεσο τραύμα, όπως πτώση ή πρόσκρουση, μπορεί να προκαλέσει μώλωπες (μελανιά) εντός του οστού, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών.

– Κατάγματα καταπόνησης: Η επαναλαμβανόμενη πίεση στα οστά, συχνά από υπερβολική χρήση ή δραστηριότητες με μεγάλη πρόσκρουση, μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ρωγμές στο οστό και επακόλουθο οίδημα.

  1. Αρθρίτιδα και εκφυλιστικές καταστάσεις

– Οστεοαρθρίτιδα: Σε προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, η φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε οστικό οίδημα, ιδίως γύρω από τις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου.

– Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει οίδημα μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, επηρεάζοντας μερικές φορές τον μυελό των οστών.

– Άσηπτη νέκρωση (AVN): Μια κατάσταση κατά την οποία η απώλεια της παροχής αίματος στο οστό οδηγεί σε θάνατο του οστού, που συχνά συνδέεται με οίδημα του μυελού των οστών στα αρχικά στάδια.

  1. Μολύνσεις

– Οστεομυελίτιδα: Μια λοίμωξη των οστών που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και συσσώρευση υγρού στο μυελό. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, οίδημα και τοπικό πόνο.

  1. Άλλες αιτίες

– Όγκοι: Τόσο οι καλοήθεις όσο και οι κακοήθεις όγκοι των οστών μπορεί να σχετίζονται με οστικό οίδημα.

– Φλεγμονώδεις καταστάσεις: Καταστάσεις όπως η παροδική οστεοπόρωση και το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS) μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα του μυελού των οστών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υποκείμενη αιτία, αλλά συχνά περιλαμβάνουν:

– Πόνος: Τοπικός πόνος που επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και βελτιώνεται με την ανάπαυση. Ο πόνος μπορεί να είναι βαθύς, αμβλύς ή και πιο διαξιφιστικός (σαν μαχαιριά)

– Οίδημα και ευαισθησία: Η περιοχή γύρω από το προσβεβλημένο οστό μπορεί να είναι πρησμένη, με ευαισθησία στην αφή.

– Μειωμένο εύρος κίνησης: Σε περιπτώσεις όπου το οστικό οίδημα επηρεάζει τις αρθρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης.

– Ορατός μώλωπας (σε περίπτωση τραύματος):Ενώ το οστικό οίδημα εμφανίζεται εντός του οστού, μπορεί να υπάρχουν και εξωτερικά σημάδια μώλωπα, εάν υπάρχει σχετικός τραυματισμός των μαλακών μορίων.

Διάγνωση

Το οστικό οίδημα διαγιγνώσκεται μέσω απεικονιστικών μελετών. Τα ακόλουθα εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και την αξιολόγηση της πάθησης:

– Μαγνητική τομογραφία (MRI): Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί το χρυσό πρότυπο για την ανίχνευση του οιδήματος του μυελού των οστών. Δείχνει τη συσσώρευση υγρού στο οστό ως περιοχές αυξημένης έντασης σήματος.

– Ακτινογραφίες: Ενώ οι ακτινογραφίες μπορεί να μην δείχνουν άμεσα το οστικό οίδημα, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό καταγμάτων, αρθρίτιδας ή άλλων δομικών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλούν το οίδημα.

– Αξονική τομογραφία: Η αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταγμάτων ή άλλων δομικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε οστικό οίδημα, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη από τη μαγνητική τομογραφία για την ανίχνευση υγρού στο μυελό των οστών.

Θεραπεία

Η θεραπεία του οστικού οιδήματος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι συνήθεις θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

  1. Ανάπαυση και προσαρμογή της δραστηριότητας:

– Η μείωση των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το βάρος και η ανάπαυση της πληγείσας περιοχής είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως σε περιπτώσεις τραυματισμού ή καταγμάτων λόγω καταπόνησης.

– Μπορεί να συνιστάται στους ασθενείς να χρησιμοποιούν πατερίτσες ή στηρίγματα για την αποφόρτιση της πίεσης από το προσβεβλημένο οστό.

  1. Φαρμακευτική αγωγή:

– Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ):Τα ΜΣΑΦ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο.

– Δισφωσφονικά: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διφωσφονικά μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία του οστικού οιδήματος που σχετίζεται με καταστάσεις όπως η άσηπτη νέκρωση.

  1. Φυσικοθεραπεία:

– Μόλις υποχωρήσει ο οξύς πόνος, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης, της ευλυγισίας και του εύρους κίνησης στην προσβεβλημένη άρθρωση ή το προσβεβλημένο άκρο.

– Τα προγράμματα αποκατάστασης συχνά προσαρμόζονται στο άτομο και επικεντρώνονται στην πρόληψη της υποτροπής.

  1. Αποφόρτιση αρθρώσεων και υποστηρικτικές συσκευές:

– Σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας ή συμμετοχής αρθρώσεων, μπορεί να συνιστώνται υποστηρικτικές συσκευές, όπως στηρίγματα, ορθωτικά ή ένθετα παπουτσιών, για την αποφόρτιση της πίεσης από την άρθρωση και τη μείωση των συμπτωμάτων.

  1. Χειρουργική:

– Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται γενικά έσχατη λύση και μπορεί να είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου το οστικό οίδημα προκαλείται από δομικές ανωμαλίες, σοβαρά κατάγματα ή προχωρημένη άσηπτη νέκρωση. Οι επεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αναπροσαρμογή των οστών ή χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης για την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή.

  1. Αναδυόμενες θεραπείες:

– Στις αναδυόμενες θεραπείες του οστικού οιδήματος οι οποίες εμφανίζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα περιλαμβάνονται η εφαρμογή του κρουστικού υπερήχου (ESWT), των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (PEFs), το υπερβαρικό οξυγόνο καθώς και φαρμακευτικές θεραπείες όπως η χορήγηση βιταμίνης D, το denosumab (prolia) και ένα συνθετικό ανάλογο της προστακυκλίνης (iloprost).

Πρόγνωση

Η πρόγνωση του οστικού οιδήματος εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και το πόσο γρήγορα αντιμετωπίζεται. Το οστικό οίδημα που σχετίζεται με ελαφρύ τραύμα, όπως μώλωπας ή κάταγμα πίεσης, συχνά υποχωρεί με συντηρητική θεραπεία και ανάπαυση σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που συνδέονται με καταστάσεις όπως η άσηπτη νέκρωση ή η σοβαρή αρθρίτιδα μπορεί να απαιτούν πιο επιθετικές παρεμβάσεις και να έχουν μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Σε γενικές γραμμές, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση βελτιώνουν τα αποτελέσματα, ιδίως σε περιπτώσεις αναστρέψιμων αιτιών όπως οι θλάσεις των οστών ή οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση.