Select Page

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα, που συνδέει τους μυς της γάμπας (γαστροκνήμιος και υποκνημίδιος) με το οστό της πτέρνας. Παίζει σημαντικό ρόλο στο περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και σε κάθε δραστηριότητα που απαιτεί ώθηση από το πόδι. Μια ρήξη του Αχιλλείου τένοντα συμβαίνει όταν ο τένοντας αυτός υπερδιατείνεται, προκαλώντας μερική ή πλήρη ρήξη. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την κινητικότητα και συνήθως απαιτεί ιατρική φροντίδα για τη σωστή επούλωση.

Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα είναι συχνή στους αθλητές, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με αθλήματα που περιλαμβάνουν απότομες στάσεις, εκκινήσεις και αλλαγές κατεύθυνσης, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τένις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί και σε μη αθλητές, ιδίως σε άτομα μέσης ηλικίας που ασχολούνται με σωματικές δραστηριότητες αναψυχής.

Ανατομία του αχίλλειου τένοντα

Ο αχίλλειος τένοντας διατρέχει το πίσω μέρος του κάτω άκρου του ποδιού, συνδέοντας τους μύες της γάμπας με το οστό της φτέρνας. Αυτός ο τένοντας είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση της δύναμης που παράγεται από τους μυς της γάμπας στο πόδι, επιτρέποντας κινήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα.

– Μύες της γάμπας: Ο γαστροκνήμιος και ο υποκνημίδιος μυς σχηματίζουν τη γάμπα και συνεργάζονται για να επιτρέψουν την πελματιαία κάμψη, δηλαδή την κίνηση του ποδιού προς τα κάτω.

– Αχίλλειος τένοντας: Ο αχίλλειος τένοντας λειτουργεί ως ελατήριο, αποθηκεύοντας και απελευθερώνοντας ενέργεια για να βοηθήσει στην προώθηση του σώματος προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

Λόγω του ουσιαστικού του ρόλου στην κίνηση και στις δραστηριότητες που φέρουν βάρος, ο αχίλλειος τένοντας είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε σενάρια υψηλής πίεσης.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της ρήξης του αχίλλειου τένοντα

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο ρήξης του αχίλλειου τένοντα, μεταξύ άλλων:

  1. Απότομη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Η ταχεία αύξηση της έντασης της άσκησης, ιδίως χωρίς κατάλληλη προετοιμασία ή προθέρμανση, μπορεί να καταπονήσει τον αχίλλειο τένοντα, οδηγώντας σε ρήξη.

  1. Αθλητική ενασχόληση

Τα αθλήματα υψηλής ενέργειας που απαιτούν ξαφνικές κινήσεις, όπως σπριντ, άλματα ή περιστροφές, αποτελούν συχνές αιτίες τραυματισμών του αχίλλειου τένοντα.

  1. Ηλικία

Ο κίνδυνος ρήξης του αχίλλειου τένοντα αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών. Οι τένοντες χάνουν φυσικά τη δύναμη και την ευελιξία τους με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

  1. Υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση

Η επανειλημμένη καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα από δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, τα άλματα ή η έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει μικρορωγμές, οι οποίες αποδυναμώνουν τον τένοντα με την πάροδο του χρόνου.

  1. Τεντονίτιδα

Η χρόνια φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα αποδυναμώνει τη δομή του τένοντα και αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης.

  1. Κακή υπόδηση

Η χρήση ακατάλληλων ή φθαρμένων παπουτσιών κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, ιδίως εκείνων που δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη, μπορεί να συμβάλει σε τραυματισμούς του αχίλλειου τένοντα.

  1. Αντιβιοτικά

Ορισμένα αντιβιοτικά, ιδίως οι φθοριοκινολόνες, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών των τενόντων, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του αχίλλειου τένοντα.

  1. Προηγούμενος τραυματισμός του αχίλλειου τένοντα.

Ένα ιστορικό τενοντίτιδας του Αχιλλείου τένοντα ή μερικής ρήξης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πλήρους ρήξης.

Συμπτώματα ρήξης του αχίλλειου τένοντα

Τα συμπτώματα μιας ρήξης του αχίλλειου τένοντα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν τα εξής:

  1. Ξαφνικός, οξύς πόνος

Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν ότι αισθάνονται έναν ξαφνικό, οξύ πόνο στο πίσω μέρος του αστραγάλου ή της γάμπας, που συχνά συγκρίνεται με κλωτσιά ή χτύπημα στην περιοχή.

  1. Ήχος ποπ ή κρακ

Ένας ήχος που σκάει ή σπάει τη στιγμή του τραυματισμού είναι συνηθισμένος και υποδεικνύει ότι ο τένοντας έχει υποστεί ρήξη.

  1. Αδυναμία ορθοστάτησης ή πελματιαίας κάμψης του ποδιού

Μετά τη ρήξη, τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται ή να αδυνατούν να σπρώξουν το τραυματισμένο πόδι, ιδίως όταν προσπαθούν να περπατήσουν, να τρέξουν ή να σταθούν στις μύτες των ποδιών.

  1. Οίδημα και μώλωπες

Πρήξιμο και μώλωπες γύρω από την πτέρνα ή το κάτω μέρος του ποδιού μπορεί να εμφανιστούν λίγο μετά τον τραυματισμό.

  1. Αδυναμία ή απώλεια λειτουργικότητας

Οι μύες της γάμπας μπορεί να αισθάνονται αδύναμοι και μπορεί να υπάρχει αισθητή απώλεια δύναμης στο τραυματισμένο πόδι.

  1. Ψηλαφητό κενό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει αισθητό ένα κενό ή ένα βαθούλωμα ακριβώς πάνω από τη φτέρνα, όπου έχει σχιστεί ο τένοντας.

Διάγνωση της ρήξης του αχίλλειου τένοντα

Οι ρήξεις του αχίλλειου τένοντα διαγιγνώσκονται συνήθως μέσω ενός συνδυασμού κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων.

  1. Κλινική εξέταση

Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει το τραυματισμένο πόδι για ενδείξεις πρηξίματος, μώλωπες ή κενό στον τένοντα. Μπορεί επίσης να εκτελέσει τη δοκιμασία Thompson Test, κατά την οποία συμπιέζει τον μυ της γάμπας. Εάν το πόδι δεν κινείται (δείχνει προς τα κάτω) κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, αυτό υποδηλώνει ρήξη τένοντα.

  1. Απεικονιστικές εξετάσεις

– Υπερηχογράφημα: Ένας υπέρηχος μπορεί να απεικονίσει τον τένοντα και να καθορίσει εάν έχει υποστεί μερική ή πλήρη ρήξη.

– Μαγνητική τομογραφία: Μπορεί να παραγγελθεί μαγνητική τομογραφία για να αποκτήσετε μια πιο λεπτομερή εικόνα του τραυματισμού, ιδίως εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Επιλογές θεραπείας για ρήξη του Αχιλλείου Τένοντα

Η θεραπεία για τη ρήξη του αχίλλειου τένοντα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας και τη γενική κατάσταση της υγείας του. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τόσο μη χειρουργικές όσο και χειρουργικές προσεγγίσεις.

  1. Μη χειρουργική θεραπεία

Η μη χειρουργική θεραπεία συνιστάται συχνά για μερική ρήξη ή για ασθενείς που είναι λιγότερο δραστήριοι και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επανατραυματισμού. Περιλαμβάνει:

– Ακινητοποίηση

Το τραυματισμένο πόδι ακινητοποιείται σε μπότα βάδισης ή νάρθηκα για να επιτραπεί στον τένοντα να επουλωθεί. Αυτό διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο τένοντας σταδιακά αποκαθίσταται μόνος του. Η γωνία της μπότας ρυθμίζεται με την πάροδο του χρόνου για να επιτρέψει τη σωστή επούλωση.

– Φυσικοθεραπεία

Μόλις ο τένοντας αρχίσει να επουλώνεται, η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της δύναμης, της ευλυγισίας και του εύρους κίνησης. Οι ασκήσεις θα επικεντρωθούν στην ήπια διάταση και ενδυνάμωση του αχίλλειου τένοντα για να διασφαλιστεί η σωστή αποκατάσταση.

– Λειτουργική αποκατάσταση

Τα πρωτόκολλα λειτουργικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν ασκήσεις πρώιμης κίνησης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης και στη μείωση του κινδύνου επαναληπτικής ρήξης.

Η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν και υπάρχει ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος επαναρήξης σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση.

  1. Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται συχνά για πλήρεις ρήξεις του αχίλλειου τένοντα, ιδίως σε δραστήρια άτομα που θέλουν να επιστρέψουν σε αθλήματα ή δραστηριότητες υψηλής επίπτωσης. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει:

– Χειρουργική επέμβαση ανοικτής αποκατάστασης

Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή στο πίσω μέρος του ποδιού και ράβει ξανά τα σχισμένα άκρα του αχίλλειου τένοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μοσχεύματα τένοντα ή άλλα υλικά για την ενίσχυση της επιδιόρθωσης.

– Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, που συνεπάγεται μικρότερες τομές και ταχύτερη ανάρρωση.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση αποτελεί κρίσιμο μέρος της ανάρρωσης από τη ρήξη του αχίλλειου τένοντα, ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει χειρουργική επέμβαση.

  1. Περιορισμοί στη φόρτιση του ποδιού

Τόσο για τις χειρουργικές όσο και για τις μη χειρουργικές θεραπείες, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν την επιβάρυνση του τραυματισμένου ποδιού για αρκετές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος μπορεί να χρησιμοποιούνται πατερίτσες ή μπότες βάδισης.

  1. Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στη σταδιακή βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και του εύρους κίνησης του τένοντα και των μυών της γάμπας. Η θεραπεία θα ξεκινήσει με ήπιες διατάσεις και θα προχωρήσει σε ασκήσεις ενδυνάμωσης, οδηγώντας τελικά σε πιο δυναμικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή άλματα.

  1. Σταδιακή επιστροφή στη δραστηριότητα

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε δραστηριότητες χαμηλής επιβάρυνσης εντός 4-6 μηνών, αν και η πλήρης επιστροφή σε αθλήματα ή δραστηριότητες υψηλής επιβάρυνσης μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος.

Μια ρήξη του αχίλλειου τένοντα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία -είτε χειρουργική είτε μη-χειρουργική- οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να έχουν μια πλήρη ανάρρωση και να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους.