Select Page

Στο πρόσφατο παρελθόν η χειρουργική αντιμετώπιση για την ρήξη μηνίσκου σήμαινε την αφαίρεση του σπασμένου τμήματος του μηνίσκου. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την αφαίρεση ολόκληρου του μηνίσκου. Νεότερες τεχνικές μας έχουν δώσει πλέον τη δυνατότητα να επιδιορθώνουμε ρήξεις μηνίσκου και να διατηρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτόν τον πολύ σημαντικό ιστό.

Ο όρος επιδιόρθωση ή αποκατάσταση ή συρραφή μηνίσκου αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρήξεων του μηνίσκου. Το αν μπορεί να επιδιορθωθεί μια ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος και τον τύπο της ρήξης. Επιπλέον παράγοντες είναι η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και η συνολική κατάσταση του γόνατος του ασθενούς.

Πότε πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκατάστασης του μηνίσκου:

1. Θέση της ρήξης: Οι ρήξεις στο εξωτερικό τρίτο του μηνίσκου,«κόκκινη ζώνη», είναι πιο πιθανό να επουλωθούν. Αυτό συμβαίνε καθώς η περιοχή έχει καλύτερη αιμάτωση. Αυτό καθιστά τις συρραφές πιο επιτυχείς εδώ σε σύγκριση με την εσωτερική «λευκή ζώνη», η οποία έχει κακή κυκλοφορία του αίματος.

2. Ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς: Οι νεότεροι, δραστήριοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από μια συρραφή, καθώς οι δυνατότητες επούλωσης είναι καλύτερες και η διατήρηση του μηνίσκου είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία της άρθρωσης του γόνατος.

3. Τύπος ρήξης: Οι επιμήκεις ρήξεις (ειδικά εκείνες που μοιάζουν με λαβή κουβά – bucket handle) είναι συχνά καλοί υποψήφιοι για επιδιόρθωση. Οι οριζόντιες ή ακτινωτές ρήξεις ή οι εκφυλιστικές ρήξεις που παρατηρούνται συχνά σε ηλικιωμένους ασθενείς, μπορεί να μην επουλωθούν τόσο καλά με την επιδιόρθωση.

4. Οξεία έναντι χρόνιας ρήξης: Τα οξείες ρήξεις που προκύπτουν από τραύμα, ιδίως σε νεότερα άτομα, είναι πιο πιθανό να επουλωθούν μετά από συρραφή από ό,τι οι χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις. 

5. Συνοδοί τραυματισμοί: Εάν ένας ασθενής υποβάλλεται σε αποκατάσταση του χιαστού συνδέσμου ή σε άλλη χειρουργική επέμβαση στους συνδέσμους του γόνατος, η αποκατάσταση του μηνίσκου συχνά εξετάζεται επειδή το περιβάλλον επούλωσης είναι βελτιωμένο και το γόνατο ήδη ακινητοποιείται.

Πώς πραγματοποιείται η αποκατάσταση του μηνίσκου

Η αποκατάσταση του μηνίσκου εκτελείται αρθροσκοπικά. Γεγονός που περιλαμβάνει μικρές τομές και τη χρήση μιας κάμερας (αρθροσκόπιο) και μικρών χειρουργικών εργαλείων. Υπάρχουν μερικές διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται:

1. Επισκευή all-inside (πλήρως εσωτερική): Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί εξειδικευμένες συσκευές για την τοποθέτηση ραμμάτων στο εσωτερικό του γόνατος χωρίς να γίνουν πρόσθετες τομές. Είναι ελάχιστα επεμβατική και χρησιμοποιείται ευρέως.

2. Επισκευή inside-out (από μέσα προς τα έξω): Σε αυτή την τεχνική, τα ράμματα περνούν από το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος προς τα έξω, όπου δένονται κάτω από το δέρμα. Είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Απαιτεί όμως μια δεύτερη τομή για να δεθούν τα ράμματα.

3. Επισκευή outside-in (από έξω προς τα μέσα): Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με την inside-out αλλά αντίστροφα. Τα ράμματα περνούν από την εξωτερική πλευρά της άρθρωσης μέσα στη ρήξη και στη συνέχεια δένονται.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

– Αποκατάσταση: Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς συχνά πρέπει να χρησιμοποιούν πατερίτσες για να μην επιβαρύνουν το γόνατο και μπορεί να φορούν νάρθηκα για να περιορίσουν την κίνηση. Η πρώιμη φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στην ανάκτηση του εύρους κίνησης. Ακολουθούμενη από ασκήσεις ενδυνάμωσης.

– Χρόνος επούλωσης: Μπορεί να χρειαστούν 3 έως 6 μήνες για την επούλωση ενός μηνίσκου μετά την αποκατάσταση. Ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, ο τύπος της ρήξης και ο τύπος της επιδιόρθωσης που πραγματοποιήθηκε.

Η αποκατάσταση του μηνίσκου είναι σαφώς προτιμότερη από την μηνισκεκτομή (αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του μηνίσκου). Διατηρεί τον μηνίσκο, μειώνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο, η αποκατάσταση δεν είναι πάντα δυνατή ανάλογα με τον τύπο και τη θέση της ρήξης.